DESCARCA ANUNTUL

2022-06-povestea iei afis 50x70 V2Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, oferă un cadou cultural, cu ocazia Zilei universale a iei, pe 24 iunie 2022, vizitatorilor îmbrăcați în ie sau costum popular, și anume intrarea liberă la obiectivele culturale aflate în administrarea instituţiei muzeale.

Totodată, vizitatorii vor putea descoperi Povestea iei - expoziţie etnografică organizată la Muzeul de Istorie, unde vor fi expuse ii autentice din județul Dâmbovița - localitațile Runcu, Voinești, Pucioasa, Mesteacăn, Moreni, Târgoviște și Pietroșița, dar și din alte județe, ce fac parte din Colecția de Etnografie a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

În anul 2013, pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene, a fost marcată pentru prima dată Ziua universală a iei, Institutul Cultural Român din New York inaugurând seria evenimentelor reunite sub genericul „La blouse roumaine", comunitatea online cu același nume propunând „ia” ca brand de țară. Evenimentul a devenit internațional, fiind sărbătorit în peste 50 de țări de pe șase continente.

Costumul popular femeiesc din Dâmbovița provine din zona etnografică a Munteniei, unde predomină fota ca element reprezentativ, costumul fiind alcătuit din: ie (cămașă scurtă, decorată cu broderii), poale sau fustă (având la partea inferioară același model ca al iei), fota (parte componentă a costumului popular de formă dreptunghiulară, bogat ornamentată, care se petrece în jurul corpului, peste poale sau purtată fără poale, bete (cingătoare îngustă și lungă), maramă (acoperă capul), opinci (încălțăminte realizate din piele, încrețite pe margini, care se strâng pe picior cu ajutorul nojițelor). Costumul popular bărbătesc specific zonei Dâmbovița este format din: cămașă populară bărbătescă, ițari (pantaloni strâmți pe picior), căciulă și opinci.                 

Toate piesele expuse sunt realizate din pânză de bumbac, mătase sau cânepă. Decorul iilor este variat, compus din motive geometrice și florale stilizate, aplicate pe mâneci și pe partea din față, cu altiță, râuri sau platcă. Cusute și croșetate manual, cu diferite fire și materiale decorative (fir de bumbac, fir de mătase, fir metalic auriu sau argintiu, mărgele și paiete), iile își păstrează unicitatea din cele mai vechi timpuri.

Pe lângă obiectele de patrimoniu expuse în cadrul expoziției, publicul vizitator va avea ocazia de a vedea o serie de fotografii autentice, cu reprezentări ale costumului popular, picturi care ilustrează viața satului de altădată, realizate de elevii clasei a VII-a din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, coordonați de doamna profesor Monica Cobianu, dar și opere ale artistei dâmbovițene Barbara Brigita Popa.

Purtată din vechime atât de femeile simple, cât și de femei renumite din istoria României (Regina Elisabeta, Regina Maria, Maria Tănase, Martha Bibescu), ia este un element de unitate al românilor.

 Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 iunie - 31 iulie 2022, la Muzeul de Istorie, Calea Domnească, nr. 189, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Vă așteptăm cu drag!

Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte anuntă publicul vizitator că vineri, 17.06.2022, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa va fi închis. 

Vă mulţumim pentru înţelegere!

IMG 20220607 141309442Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt asupra ucenicilor Domnului, numită în popor Rusalii, reprezintă un prilej deosebit pentru dâmboviţenii şi turiştii care doresc să afle informaţii importante despre istoria vechii Cetăţi de Scaun. Pentru ei sau pentru cei care doresc să petreacă această sărbătoare într-un mod aparte, muzeele aflate în administrarea Complexului Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte sunt deschise pentru vizitare.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte, anunţă că în zilele de 12 și 13 iunie 2022, toate muzeele din Târgoviște, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi şi Peştera Ialomiţei funcţionează după un program normal.

Astfel, programul de vizitare al muzeelor deschise în perioada 12 - 13 iunie 2022, este următorul:

- Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” poate fi vizitat în intervalul orar 9:00 - 18:30.

- Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul „Vasile Blendea”, Casa - Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România” – deschis în intervalul orar 9:00 - 17:00;

- Ansamblul Brâncovenesc Potlogi – deschis în intervalul orar 9:00 - 18:00;

- Pestera Ialomiței va putea fi vizitată între orele 9:00 - 18:00.

Vă aşteptăm cu drag!

Trei muzee din județul Dâmbovița, din cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, pot fi vizitate virtual începând cu 31 mai 2022 pe www.muzeedelasat.ro. Cele trei obiective culturale sunt: Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru”, Casa-Atelier „Gravor Gabriel Popescu” și „Casa Memorială „Ion Luca Caragiale”. Platforma online cuprinde tururi virtuale 3D interactive, fotografii și informații documentate pentru 48 de muzee din zona rurală a Moldovei și Munteniei.

Website-ul www.muzeedelasat.ro, disponibil în limbile română și engleză, a fost creat printr-o co-finanțare a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Pe lângă cele 48 de muzee, în viitor, vor fi adăugate și alte obiective culturale din mediul rural. „Scopul final al proiectului este cel de a crea dorința utilizatorului de a se «transforma» într-un vizitator fizic, care plătește și susține cultura, dar și de a oferi posibilitatea celor care nu se pot deplasa fizic să exploreze unul dintre cele 48 de muzee. Platforma nou-creată și tururile virtuale au potențialul de a susține un dialog permanent între public și instituția muzeală”, a declarat Nicoleta Felea, copywriter și consilier în promovare online.

În martie 2022, cele 18 de muzee din Muntenia au primit vizita echipei care a scanat, fotografiat și documentat fiecare obiectiv cultural, parcurgând peste 3.000 de kilometri. Acestea beneficiază acum de o pagină dedicată în cadrul platformei Muzee de la sat, care constă în: tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță, fotografii interior-exterior, fotografii din dronă, text de prezentare și informații de contact. Acestea au rolul de a îmbunătăți imaginea muzeelor de la sat în mediul online. Totodată, turul virtual al fiecărui muzeu va putea fi vizualizat și de pe cea mai accesată și populară platformă de navigare din lume, Google Maps.

Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de „De la sat”, un proiect editorial independent dedicat satului românesc. Echipa este formată din cinci membri: Cosmin Murarașu - manager de proiect și tehnician scanare 3D, Ionuț Teoderașcu - editor vizual și fotograf documentarist, Nicoleta Felea - copywriter, Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat, și George Patriche - videograf colaborator.

Persoana de contact: Ionuț Teoderașcu, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , 0755666172

Resurse online:

Facebook: www.facebook.com/muzeedelasat; www.facebook.com/delasat.rowww.facebook.com/Real.tour.ro

Instagram: www.instagram.com/muzeedelasat/; www.instagram.com/dela.sat.;

Website: www.muzeedelasat.ro; www.real-tour.ro; www.delasat.ro

afis online Maria JardaConsiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, și Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România vă invită la vernisajul expoziției de artă  „Maria JARDĂ – Pictură, la etajul Muzeului de Artă din Târgovişte, Calea Domnească, nr. 185, în data de 6 iunie 2022, ora 1400.

            Ajunsă pentru prima dată la muzeul din Târgoviște, în calitate de expozant și laureat în cadrul Bienalei de artă plastică „Gheorghe Petrașcu”, în anul 2020, Maria Jardă ne invită, de această dată, să-i descoperim creațiile, mai bine de cincizeci de lucrări de pictură de un dinamism și o cromatică aparte, realizate, în ulei pe pânză, în ultimii trei ani.

Despre această energică artistă, criticul de artă Alice Neculea spune că „este un artist tânăr, aflat încă la început de drum, dar care numără deja la activ câteva premii (naționale și internaționale), între care și Premiul „Belle Arte”, primit anul trecut, la Academia di Belle Arti di Roma. Spun încă la început de drum pentru că sunt doar 5-6 ani de când și-a încheiat studiile masterale (ce au urmat celor universitare) la Universitatea Națională de Arte din București, la clasa a doi profesori emblematici – Horia Paștina și Mihai Sârbulescu – membri ai celebrului și prestigiosului Grup Prolog. De când a terminat facultatea și masterul lucrează cu asiduitate, atât cât timpul îi permite, tot felul de peisaje (și nu numai) [...] și participă la numeroase expoziții de grup, realizând și câteva expoziții personale în țară și recent în Italia (Veneția și Milano), după ce, în 2020, a fost selecționată de prestigiosul critic și istoric de artă italian Giorgio Grasso la expoziții internaționale precum Spoleto Arte și Venice Pro Bienale, în contextul Bienalei de la Veneția.”

Vernisajul expoziției Mariei Jardă va fi urmat de un recital extraordinar susținut de „Duo Kitharsis”. Ansamblul Duo Kitharsis” multipremiat național și internațional se află în plin turneu „Citadele Culturale”, un eveniment susținut de Ameropa Grains, companie care recunoaște arta și cultura drept domenii de excelență și alege să fie partener al unor importante manifestări culturale românesti, așa cum este și turneul amintit, prin intermediul căruia își propune promovarea C.A.R.E., valorile-fundament ale companiei: Conexiune puternică, Agilitate, Responsabilitate, Expertiză.

Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan (ambii născuți la Constanța) sunt muzicieni de exceptie, laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Olsztyn (Polonia, 2014), dar și cu numeroase alte distincții precum Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014) sau Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016) și Trofeul Concursului „Drumul spre celebritate”. De-a lungul timpului, de la fondarea sa din 2009, Duo Kitharsis a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, alături de renumiți muzicieni și de mari orchestre naționale, precum Orchestra de Cameră Radio. Recitalul lor de astăzi este al doilea din cadrul Turneului Național „Citadele culturale” și va fi urmat în perioada 8 - 17 iulie de apariții în spații istorice sau cu potențial turistic din Constanța – Muzeul de Artă, Mangalia – Grădina culturală, Sinaia – Castelul Pelișor și Hărman – Simpozionul Internațional de Artă Contemporană.

Expoziția „MARIA JARDĂ – PICTURĂ” va fi deschisă vizitării până la 31 august 2022, la etajul Muzeului de Artă, de marți – duminică, între orele 900 – 1700.

afis targoviste

 

Duo Kitharsis

AFIS CARAGIALE-1Ne bucurăm să anunțăm că vineri, 3 iunie 2022, ora 13:00, se redeschide pentru public, Casa Memorială I. L. Caragiale.

În întreaga sa operă, I.L.Caragiale a reuşit să contureze ca niciun alt scriitor , un univers comic şi altul tragic, ilustrate atât de operele dramatice cât şi de cele în proză, dar cel mai mare merit al său este acela că a ştiut să înfăţişeze artistic o realitate complexă şi să zugrăvească tipuri umane de o mare diversitate.

Vizitatorii vor descoperi noile amenajări din cadrul expoziției permanente, inclusiv reconstituiri ale schițelor și nuvelelor, dar și o colecţie impresionantă de scrisori, fotografii, telegrame, afişe ale comediilor sale jucate în premieră, cărţi în ediţii princeps şi rare, ce au aparținut marelui dramaturg

Vă aşteptăm cu drag!

AFIS PIETROSITA-1Muzeul Etnografic "prof. Dumitru Ulieru" din Pietroşiţase redeschide pentru public începând cu data de 2 iunie 2022.

Muzeul etnografic este aproape în întregime dedicat ocupaţiilor şi meşteşugurilor ce caracterizează zona. Împărţirea pe teme a sălilor este următoarea: prima cameră de la parter tratează ocupaţiile principale ale locuitorilor, iar a doua sală meşteşugurile, în special prelucrarea lemnului, a pietrei, dogăria, rotăria şi prelucrarea metalului. La etaj, sunt prezentate două interioare tradiționale locale și într-o altă sală sunt ilustrate obiceiuri din ciclul vieții de familie (nașterea, casatoria, moartea).

Muzeul reuneşte în colecţia sa atât obiectele adunate de prof. Dumitru Ulieru, cât şi exponate specifice zonei provenind din patrimoniul Complexului Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte.

Vă așteptăm cu drag!

IMG-20220527-WA0008Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște, este prezent în perioada 27 - 28 mai 2022, la Târgul European al Castelelor, ediţia a VII-a, organizat la Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara, un eveniment unic în România care doreşte să promoveze frumuseţea monumentelor istorice din ţară şi din Europa.

          În cele două zile de târg, vizitatorii standului Consiliului Judeţean Dâmboviţa vor afla informații despre atracțiile turistice din judeţ și posibilitățile de petrecere a timpului liber. Printre obiectivele promovate, se numără muzeele şi case memoriale din cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște (Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Peştera Ialomiţei, Curtea Domnească din Târgoviște, Turnul Chindiei, Casa Atelier “Gabriel Popescu” din Vulcana Pandele, Muzeul de Artă, Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul „Casa Romanţei”, Casa Atelier “Gheorghe Petraşcu”, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti etc.).

          În cadrul evenimentului, vor fi distribuite publicului participant materiale de promovare şi informare despre muzeele şi obiectivele turistice din judeţ.

lada de zestre afisConsiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște, organizează în perioada 30 mai – 4 iunie 2022, proiectul educațional “Lada de zestre”.

Tradițiile nu trebuie lăsate să dispară odată cu trecerea timpului. Pornind de la această premisă, obiceiuri și tradiții românești, dar și obiecte meșteșugite, făurite de meșterii populari din trecut, vor fi prezentate copiilor în cadrul proiectului “Lada de zestre”, sub forma unor ateliere atractive și educative.

          Participanții vor descoperi istoria obiectelor din lut și lemn, aflate în colecția Complexului Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște, dar și jocuri populare practicate de români în trecut (călușarii) și la final vor da viață, cu propriile mâini, unui obiect specific artei populare.

          La atelierele educaționale organizate la Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, vor participa elevi din următoarele localități: Moreni, Târgoviște, Câmpulung, Adânca.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță în premieră organizarea unei nocturne rurale adresată muzeelor, caselor memoriale și altor entități culturale și religioase din spațiul rural românesc. Prima ediție a acestei viitoare ”Nopții a Muzeelor la Sate” va avea loc în anul 2023, cel mai probabil în prima parte a lunii septembrie.

Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte, membru fondator al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, va participa la acest eveniment, având în vedere că 5 dintre muzeele aflate în administrarea sa, se află în zona rurală a județului Dâmbovița:Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, Casa Atelier “Gabriel Popescu” din Vulcana Pandele, Casa Memorială I. L. Caragiale, Muzeul Etnografic "Prof. Dumitru Ulieru" Pietroşiţa.  

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) se adresează prin acest eveniment de debut muzeelor, colecțiilor și caselor memoriale localizate în comune și sate din România, unele aflate în subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee județene, altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental. De asemenea, avem în vedere și adresăm o invitație publică de participare și bisericilor cu mare valoare de patrimoniu și celor fortificate, cetăților și palatelor din mediul rural, mănăstirilor cu o bogată și valoroasă colecție de artă religioasă, pensiunilor care doresc să organizeze și să găzduiască activități muzeale sau experimente și proiecte curatoriale, rezidențelor de creație, taberelor de artă contemporană, morilor și fermelor de animale etc.

Ediția va fi derulată în parteneriat cu organizații active în valorificarea patrimoniului cultural rural, care au dezvoltat proiecte în beneficiul muzeelor de la sate, dar și cu autorități centrale și unități administrativ-teritoriale care doresc să se alăture acestui proiect inedit.

În principiu, desfășurătorul evenimentului va păstra logica de promovare și de reprezentare pe care RNMR o practică cu ocazia Nopții Muzeelor.

Ideea acestui proiect este de a dinamiza și de a valorifica colecțiile muzeelor din mediul rural și de a le face cunoscute mult mai bine publicului larg. De asemenea, urmărim crearea unor obișnuințe culturale care să contribuie la creșterea gradului de atractivitate turistică a mediului rural. Sunt multe asemenea entități muzeale active în lumea comunelor și a satelor din România despre care, din păcate, nu a auzit nimeni.

În încheiere, Rețeaua Națională a Muzeelor din România face apel la toate entitățile culturale, turistice și religioase care doresc să participe la prima ”Noapte a Muzeelor la Sate” să ne trimită un email la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , cu numele instituției/organizației/lăcașului de cult, persoana de contact, adresă de email și număr de telefon pentru detalii de înscriere (fișa de înscriere). În acest fel vom constitui prima bază de date care va fi folosită anual, începând cu anul 2023, în organizarea acestui eveniment.