Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte anuntă publicul vizitator că în perioada 25.08. - 31.08.2022, Muzeul Etnografic "Prof. Dumitru Ulieru" Pietroşiţa va fi închis. 

 Vă mulţumim pentru înţelegere!

 

Cu ocazia Sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului” sau „Sfanta Maria (Mare)”, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte, anunţă că în perioada 13 - 15 august 2022, toate muzeele din Târgoviște, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi şi Peştera Ialomiţei funcţionează după un program normal.

Astfel, programul de vizitare al muzeelor deschise în perioada 13 - 15 august 2022, este următorul:

- Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” poate fi vizitat în intervalul orar 9:00 - 18:30.

- Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul „Vasile Blendea”, Casa - Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România” – deschis în intervalul orar 9:00 - 17:00;

- Ansamblul Brâncovenesc Potlogi – deschis în intervalul orar 9:00 - 18:00;

- Pestera Ialomiței va putea fi vizitată între orele 9:00 - 18:00.

Vă aşteptăm cu drag!

Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte anuntă publicul vizitator că în perioada 05.08. - 21.08.2022, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa va fi închis. 

Vă mulţumim pentru înţelegere!

AFIS APARTENENTEConsiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, începând cu data de 2 august 2022, expoziţia de pictură „APARTENENȚE” a tinerei artiste Maria Magdalena ALECU, care va fi deschisă oficial la ora 1600, la parterul Muzeului de Artă din Târgovişte.

            Evenimentul face parte din proiectul TINERI ARTIȘTI DÂMBOVIȚENI, aflat în acest an la cea de-a doua ediție, proiect ce a debutat în 2021 cu expoziția artistei Barbara Brigita Popa.

Proiectul urmărește să aducă în atenția iubitorilor de artă, după cum indicăși titlul, tineri artiști din județul nostru aflați la început de drum, sprijinindu-i în promovarea pe meleagurile natale a creațiilor lor, prin intermediul expozițiilor organizate în cadrul Muzeului de Artă din Târgoviște.

Expoziția „Apartenențe” prezintă creațiile din acest an ale artistei Maria Alecu, fostă absolventă a Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște și a Universității de Arte din București. Vizitatorul poate descoperi în această expoziție de pictură o parte din universul, sufletul, dar și rădăciniletinerei artiste, care este prezentă pentru întâia dată într-o expoziție personală la Muzeul de Artă din Târgoviște.

De la ultima apariție pe simezele Muzeului de Artă, în expoziția de grup Palete 2022 a diferiților artiști – profesori în învățământul cu specific artistic – din orașul nostru, nu a trecut mai mult de o lună, astfel încât putem spune că artista lucrează cu dăruire la transmiterea harului său acelora ce au inima deschisă artei contemporane și esteticii sale.

Amintim faptul că, firesc pentru artiștii aflați la început de drum, s-a observat o evoluție, stilistică și expresivă, între prima sa participare la Târgoviște la Bienala de Artă „Gheorghe Petrașcu” în anul 2018, apoi în 2020, cât și în prezenta expoziție, în care tehnica predominant prezentată a fost cea a culorilor acrilice pe pânză.

            Vă invităm să vizitați, în perioada 2 august – 25 septembrie 2022, expoziția APARTENENȚE a artistei Maria ALECU, găzduită la parterul Muzeului de Artă - Târgoviște, Calea Domnească 185 - de marți până duminică, în intervalul orar 900 – 1700.

AFIS Vacanta la muzeu 2Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște organizează, în perioada 1 - 12 august 2022, programul “Vacanță la muzeu”. Programul este organizat sub forma unor activități independente, în fiecare zi copiii având posibilitatea să descopere ceva nou alături de specialiștii muzeului. În zilele de joi și vineri, din prima săptămână, am diversificat oferta de ateliere educaționale, copiii putând opta pentru una din cele două propuneri prezentate mai jos.

          Activitățile din prima săptămână, 1 - 5 august 2022, se vor desfășura la Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă și în curtea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, după următoarea tematică:

          Luni, între orele 9.00 – 11.00: „Însemnele Casei Regale a României” (locație: Muzeul de Istorie)

În cadrul atelierului, elevii vor înțelege rolul pe care l-a avut familia regală în realizarea statului național modern România. Totodată, vor avea ocazia să cunoască ,,Însemnele regalității” (coroana regală, buzduganul, mantia regală, pavilioanele domnești, cifra regală). La final, participanții vor realiza, pas cu pas, o coroană de hârtie și vor colora stema României.

Marți, între orele 9.00 – 11.00: „Din culisele muzeului” (locație: Muzeul de Istorie)

Cum ajung obiectele vechi la muzeu, care este rolul arheologului, dar al conservatorului și al restauratorului sau muzeografului? Ce povești se ascund în spatele fiecărui vas vechi de sute sau mii de ani veți afla în cadrul atelierului. De asemenenea, copiii vor întregi vase ceramice și vor înțelege mai bine cum se restaurează acestea înainte de a fi expuse în vitrine.

Miercuri, între orele 9.00 – 11.00: Cancelaria Domnească de la Târgoviște (locație: Muzeul de Istorie)

Cum se scriau și se sigilau documentele medievale, ce limbă era folosită și multe alte întrebări își vor găsi răspuns în cadrul atelierului. Copiii vor picura cu ceară roșie și vor sigila, exact ca în evul mediu, propriul document, își vor scrie numele cu ajutorul alfabetului chirilic și vor învăța mai multe despre istoria orașului Târgoviște. Un labirint în care Mircea cel Bătrân se rătăcește, un cavaler ce trebuie găsit în vitrine vor ține atenția la cote maxime.

Joi și vineri, între orele 9.00 – 11.00: ”Icoana pe lemn și Vârtelnița fermecată” (locație: Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni)

          Din “lada de zestre” vom scoate două obiecte emblematice: icoana pe lemn și vârtelnița. În mijlocul și răcoarea curții Muzeului Scriitorilor, vom organiza o șezătoare pe ritmuri muzicale, unde copiii vor avea bucuria de a realiza și da viață unei mărturii a artei populare românești.

Joi și vineri, între orele 9.00 – 11.00: ”Culorile din grădină” și „Animale fantastice într-o grădină cu lac” (locație: Muzeul de Artă)

”Culorile din grădină” – în cadrul atelierului copiii vor afla despre peisaj și culorile utilizate în redarea acestora, cu referire la arta românească contemporană expusă la Muzeul de Artă și tehnicile folosite de artist (recunoașterea amestecului optic și al tușei fragmentate), precum și aplicarea acestor tehnici în realizarea unor obiecte distractive.

”Animale fantastice într-o grădină cu lac” - în cadrul atelierului copiii vor recrea atmosfera din basmele românești și poveștile recunoscute pretutindeni, populate cu animale mai mult sau mai puțin fantastistice (broaște fermecate, cerbi / căprioare, lupi, cocoși, zmei, balauri și altele) într-un peisaj dat ce se regăsește în expoziția Muzeului de Artă, precum și realizarea unei măști (dragonul, broasca râioasă ori căpriorul din heraldica județului nostru).

          A doua săptămână a programului, 8 - 12 august 2022, între orele 9.00 – 11.00, va avea ca loc de desfășurare Ansamblul Monumental “Curtea Domnească“, iar activitățile organizate în cadrul proiectului educațional Meșteșugari la Curtea Domnească”, sunt următoarele:

          Luni - ne vom familiariza cu lumea satului tradițional (cum arătau vatra și moșia satului? cine erau cei mai de vază oameni din sat? din ce erau construite și cum arătau casele țăranilor români?), vom modela și picta o căsuță din lut în cadrul atelierului „Ca să ai viață frumoasă, poți să faci din lut o casă”.

Marți – vom aduce în prim plan un meșteșug casnic practicat în trecut de femei (vom cunoaște etapele prin care trece lâna de când este tunsă de pe oaie până ajunge obiect de îmbrăcăminte sau decor) și vom țese un semn de carte, participând la atelierul „Frunzuliță de secară\ Țesem, țesem pân` la vară”

Miercuri - vom afla povestea costumului popular (când a fost purtat pentru prima dată? cine și în ce împrejurări îl purta? din ce materii prime și cum era confecționat?) și vom coase motive tradiționale la atelierul „Frunză verde iasomie\ Vreau să am și eu o ie!”

Joi - vom învăța etapele confecționării unui vas din lut prin tehnica modelării din inele de lut suprapuse și vom modela și decora cu motive tradiționale un vas din lut în cadrul atelierului „Poți să faci din lut o oală\ Ca să faci în ea tocană”.

Vineri - vom zburda prin Curtea Domnească de la Târgoviște după ce vom afla istoria opincilor și vom învăța să le confecționăm participând la atelierul „Dacă vrei să poți zbura, Fă- ți opinci, nu aștepta”!

 

          Întrucât organizatorii şi-au propus să ofere fiecărui copil șansa de a petrece timpul într-un mod activ, prietenos și educativ, participarea este liberă.

          Programul se desfășoară de luni până vineri, între orele 9.00 și 11.00, și se adresează copiilor cu vârste între 6 și 13 ani, în limita a 25 de locuri pentru fiecare zi, cu rugămintea ca un participant să nu aleagă mai mult de 5 activități din cele 12 propuse.

          Pentru înscrieri, ne puteți suna la telefon 0736.394.086, în perioada 27 – 30 iulie 2022, între orele 8:00-15:30.

         

etape-posterConsiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, începând cu data de 19 iulie 2022, expoziţia de artă „ETAPE” a tinerelor Alexandra Năstase și Miruna Neguț, care va fi deschisă oficial la ora 1500, la parterul Muzeului de Artă din Târgovişte.

            Expoziția prezintă creațiile recente ale proaspetelor absolvente ale Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, Alexandra Năstase și Miruna Neguț. Aflate la început de drum în lumea artelor, în scurtul popas dintre anii de școală, tinerele doresc să împărtășească vizitatorilor creația și scurta lor experiență de lucru în atelier, sperând ca în anii ce vor urma definitivării studiilor să se reîntoarcă pe simezele Muzeului de Artă din Târgoviște.

            De această dată se pot descoperi „lumile” și „fantasticul” specific vârstei adolescentine, în care se simte curiozitatea și talentul artistic.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 – 31 iulie 2022, la Muzeul de Arta, Calea Domnească, nr. 185, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

DESCARCA ANUNTUL

2022-06-povestea iei afis 50x70 V2Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, oferă un cadou cultural, cu ocazia Zilei universale a iei, pe 24 iunie 2022, vizitatorilor îmbrăcați în ie sau costum popular, și anume intrarea liberă la obiectivele culturale aflate în administrarea instituţiei muzeale.

Totodată, vizitatorii vor putea descoperi Povestea iei - expoziţie etnografică organizată la Muzeul de Istorie, unde vor fi expuse ii autentice din județul Dâmbovița - localitațile Runcu, Voinești, Pucioasa, Mesteacăn, Moreni, Târgoviște și Pietroșița, dar și din alte județe, ce fac parte din Colecția de Etnografie a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

În anul 2013, pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene, a fost marcată pentru prima dată Ziua universală a iei, Institutul Cultural Român din New York inaugurând seria evenimentelor reunite sub genericul „La blouse roumaine", comunitatea online cu același nume propunând „ia” ca brand de țară. Evenimentul a devenit internațional, fiind sărbătorit în peste 50 de țări de pe șase continente.

Costumul popular femeiesc din Dâmbovița provine din zona etnografică a Munteniei, unde predomină fota ca element reprezentativ, costumul fiind alcătuit din: ie (cămașă scurtă, decorată cu broderii), poale sau fustă (având la partea inferioară același model ca al iei), fota (parte componentă a costumului popular de formă dreptunghiulară, bogat ornamentată, care se petrece în jurul corpului, peste poale sau purtată fără poale, bete (cingătoare îngustă și lungă), maramă (acoperă capul), opinci (încălțăminte realizate din piele, încrețite pe margini, care se strâng pe picior cu ajutorul nojițelor). Costumul popular bărbătesc specific zonei Dâmbovița este format din: cămașă populară bărbătescă, ițari (pantaloni strâmți pe picior), căciulă și opinci.                 

Toate piesele expuse sunt realizate din pânză de bumbac, mătase sau cânepă. Decorul iilor este variat, compus din motive geometrice și florale stilizate, aplicate pe mâneci și pe partea din față, cu altiță, râuri sau platcă. Cusute și croșetate manual, cu diferite fire și materiale decorative (fir de bumbac, fir de mătase, fir metalic auriu sau argintiu, mărgele și paiete), iile își păstrează unicitatea din cele mai vechi timpuri.

Pe lângă obiectele de patrimoniu expuse în cadrul expoziției, publicul vizitator va avea ocazia de a vedea o serie de fotografii autentice, cu reprezentări ale costumului popular, picturi care ilustrează viața satului de altădată, realizate de elevii clasei a VII-a din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, coordonați de doamna profesor Monica Cobianu, dar și opere ale artistei dâmbovițene Barbara Brigita Popa.

Purtată din vechime atât de femeile simple, cât și de femei renumite din istoria României (Regina Elisabeta, Regina Maria, Maria Tănase, Martha Bibescu), ia este un element de unitate al românilor.

 Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 iunie - 31 iulie 2022, la Muzeul de Istorie, Calea Domnească, nr. 189, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Vă așteptăm cu drag!

Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte anuntă publicul vizitator că vineri, 17.06.2022, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa va fi închis. 

Vă mulţumim pentru înţelegere!

IMG 20220607 141309442Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt asupra ucenicilor Domnului, numită în popor Rusalii, reprezintă un prilej deosebit pentru dâmboviţenii şi turiştii care doresc să afle informaţii importante despre istoria vechii Cetăţi de Scaun. Pentru ei sau pentru cei care doresc să petreacă această sărbătoare într-un mod aparte, muzeele aflate în administrarea Complexului Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte sunt deschise pentru vizitare.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte, anunţă că în zilele de 12 și 13 iunie 2022, toate muzeele din Târgoviște, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi şi Peştera Ialomiţei funcţionează după un program normal.

Astfel, programul de vizitare al muzeelor deschise în perioada 12 - 13 iunie 2022, este următorul:

- Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” poate fi vizitat în intervalul orar 9:00 - 18:30.

- Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul „Vasile Blendea”, Casa - Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România” – deschis în intervalul orar 9:00 - 17:00;

- Ansamblul Brâncovenesc Potlogi – deschis în intervalul orar 9:00 - 18:00;

- Pestera Ialomiței va putea fi vizitată între orele 9:00 - 18:00.

Vă aşteptăm cu drag!