AFIS Vacanta la muzeu 2Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște organizează, în perioada 1 - 12 august 2022, programul “Vacanță la muzeu”. Programul este organizat sub forma unor activități independente, în fiecare zi copiii având posibilitatea să descopere ceva nou alături de specialiștii muzeului. În zilele de joi și vineri, din prima săptămână, am diversificat oferta de ateliere educaționale, copiii putând opta pentru una din cele două propuneri prezentate mai jos.

          Activitățile din prima săptămână, 1 - 5 august 2022, se vor desfășura la Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă și în curtea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, după următoarea tematică:

          Luni, între orele 9.00 – 11.00: „Însemnele Casei Regale a României” (locație: Muzeul de Istorie)

În cadrul atelierului, elevii vor înțelege rolul pe care l-a avut familia regală în realizarea statului național modern România. Totodată, vor avea ocazia să cunoască ,,Însemnele regalității” (coroana regală, buzduganul, mantia regală, pavilioanele domnești, cifra regală). La final, participanții vor realiza, pas cu pas, o coroană de hârtie și vor colora stema României.

Marți, între orele 9.00 – 11.00: „Din culisele muzeului” (locație: Muzeul de Istorie)

Cum ajung obiectele vechi la muzeu, care este rolul arheologului, dar al conservatorului și al restauratorului sau muzeografului? Ce povești se ascund în spatele fiecărui vas vechi de sute sau mii de ani veți afla în cadrul atelierului. De asemenenea, copiii vor întregi vase ceramice și vor înțelege mai bine cum se restaurează acestea înainte de a fi expuse în vitrine.

Miercuri, între orele 9.00 – 11.00: Cancelaria Domnească de la Târgoviște (locație: Muzeul de Istorie)

Cum se scriau și se sigilau documentele medievale, ce limbă era folosită și multe alte întrebări își vor găsi răspuns în cadrul atelierului. Copiii vor picura cu ceară roșie și vor sigila, exact ca în evul mediu, propriul document, își vor scrie numele cu ajutorul alfabetului chirilic și vor învăța mai multe despre istoria orașului Târgoviște. Un labirint în care Mircea cel Bătrân se rătăcește, un cavaler ce trebuie găsit în vitrine vor ține atenția la cote maxime.

Joi și vineri, între orele 9.00 – 11.00: ”Icoana pe lemn și Vârtelnița fermecată” (locație: Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni)

          Din “lada de zestre” vom scoate două obiecte emblematice: icoana pe lemn și vârtelnița. În mijlocul și răcoarea curții Muzeului Scriitorilor, vom organiza o șezătoare pe ritmuri muzicale, unde copiii vor avea bucuria de a realiza și da viață unei mărturii a artei populare românești.

Joi și vineri, între orele 9.00 – 11.00: ”Culorile din grădină” și „Animale fantastice într-o grădină cu lac” (locație: Muzeul de Artă)

”Culorile din grădină” – în cadrul atelierului copiii vor afla despre peisaj și culorile utilizate în redarea acestora, cu referire la arta românească contemporană expusă la Muzeul de Artă și tehnicile folosite de artist (recunoașterea amestecului optic și al tușei fragmentate), precum și aplicarea acestor tehnici în realizarea unor obiecte distractive.

”Animale fantastice într-o grădină cu lac” - în cadrul atelierului copiii vor recrea atmosfera din basmele românești și poveștile recunoscute pretutindeni, populate cu animale mai mult sau mai puțin fantastistice (broaște fermecate, cerbi / căprioare, lupi, cocoși, zmei, balauri și altele) într-un peisaj dat ce se regăsește în expoziția Muzeului de Artă, precum și realizarea unei măști (dragonul, broasca râioasă ori căpriorul din heraldica județului nostru).

          A doua săptămână a programului, 8 - 12 august 2022, între orele 9.00 – 11.00, va avea ca loc de desfășurare Ansamblul Monumental “Curtea Domnească“, iar activitățile organizate în cadrul proiectului educațional Meșteșugari la Curtea Domnească”, sunt următoarele:

          Luni - ne vom familiariza cu lumea satului tradițional (cum arătau vatra și moșia satului? cine erau cei mai de vază oameni din sat? din ce erau construite și cum arătau casele țăranilor români?), vom modela și picta o căsuță din lut în cadrul atelierului „Ca să ai viață frumoasă, poți să faci din lut o casă”.

Marți – vom aduce în prim plan un meșteșug casnic practicat în trecut de femei (vom cunoaște etapele prin care trece lâna de când este tunsă de pe oaie până ajunge obiect de îmbrăcăminte sau decor) și vom țese un semn de carte, participând la atelierul „Frunzuliță de secară\ Țesem, țesem pân` la vară”

Miercuri - vom afla povestea costumului popular (când a fost purtat pentru prima dată? cine și în ce împrejurări îl purta? din ce materii prime și cum era confecționat?) și vom coase motive tradiționale la atelierul „Frunză verde iasomie\ Vreau să am și eu o ie!”

Joi - vom învăța etapele confecționării unui vas din lut prin tehnica modelării din inele de lut suprapuse și vom modela și decora cu motive tradiționale un vas din lut în cadrul atelierului „Poți să faci din lut o oală\ Ca să faci în ea tocană”.

Vineri - vom zburda prin Curtea Domnească de la Târgoviște după ce vom afla istoria opincilor și vom învăța să le confecționăm participând la atelierul „Dacă vrei să poți zbura, Fă- ți opinci, nu aștepta”!

 

          Întrucât organizatorii şi-au propus să ofere fiecărui copil șansa de a petrece timpul într-un mod activ, prietenos și educativ, participarea este liberă.

          Programul se desfășoară de luni până vineri, între orele 9.00 și 11.00, și se adresează copiilor cu vârste între 6 și 13 ani, în limita a 25 de locuri pentru fiecare zi, cu rugămintea ca un participant să nu aleagă mai mult de 5 activități din cele 12 propuse.

          Pentru înscrieri, ne puteți suna la telefon 0736.394.086, în perioada 27 – 30 iulie 2022, între orele 8:00-15:30.